
Participatie zorgt voor draagvlak en buurt positivity
Plekken en plannen worden beter als je daarin de wensen en behoeften van alle stakeholders serieus neemt. We brengen het speelveld in kaart. Hoe zit de gemeente erin? Waar staat de ontwikkelaar? Hoe kijken bewoners naar de plannen? We organiseren, luisteren, ordenen, analyseren en koppelen de feedback terug. Zo vergroten we de betrokkenheid en krijgt de plek voor iedereen meer betekenis. Met participatie en het creëren van draagvlak bouwen we samen aan een fijne plek waar betrokken bewoners zich thuis voelen. Het fundament van ruimtelijke ontwikkeling en dus niet iets dat je verplicht afvinkt met een avond in een zaaltje.

De waarheid ligt op straat
We verrichten veldwerk. We gaan de straat op. Bezoeken de locatie om de vibe te vangen. Je ontmoet mensen uit de buurt en maakt een praatje. We gaan in gesprek met sleutelfiguren om een realistisch beeld te krijgen van hun houding ten aanzien van de plannen. Wat vinden zij belangrijk? Wat hebben ze al meegemaakt? Een waardevolle ontdekkingsreis waarmee je de aansluiting vindt in het verdere communicatietraject zodat je samen kunt optrekken. Participatie is er in verschillende gradaties. Van informatie brengen en ophalen tot samenwerken, meebeslissen en co-creatie. Vooraf bepalen we samen de mate en vorm van participatie, de doelstellingen en spelregels. En welke middelen en acties daarbij horen.
“Het fundament van ruimtelijke
ontwikkeling en dus niet iets
dat je verplicht afvinkt met
een avond in een zaaltje”.
Buurt positivity
Mensen zijn steeds mondiger en willen graag meedenken over hun eigen leefomgeving. Participatie is dus niet iets tijdelijks, maar is inmiddels zelfs vastgelegd in de nieuwe omgevingswet. Of het nu gaat om een gebiedsontwikkeling van 3 of 300 woningen. We merken dat het bij sommige organisaties al diep verankerd zit in hun DNA, andere moeten nog even schakelen. Participatie speelt een belangrijke rol in ruimtelijke processen en brengt ook buurt positivity:
- Zo verrijkt participatie het plan dankzij de belichting vanuit meerdere perspectieven
- Betrokken buurtbewoners worden ambassadeurs binnen de wijk
- En – ook waar – vooraf participeren voorkomt achteraf procederen
Aanpak
In gerichte themasessies gaan we aan de slag met een selectie van stakeholders. Bijvoorbeeld over de architectuur, de invulling van de openbare ruimte of de branding van het project of gebied. In een open dialoog over het proces, de ambities en de ruimtelijk plannen ontdekken we samen de nieuwe identiteit van de plek. We vatten de ideeën en uitkomsten van deze sessies samen tot een krachtig verhaal. Dat vormt de basis voor het communicatieplan dat de leidraad is voor de verdere activiteiten zoals bijvoorbeeld een actieve placemaking agenda met de tijdelijke invulling en evenementen op locatie of het opzetten van een ‘leuke dingen doen – wijkfonds’ waarmee bewoners zelf initiatief kunnen nemen. Zo brengen we plekken alvast tot leven en ontstaat er langzaam maar zeker een nieuw buurtgevoel.
Wil je met Edmee op participatie? Bel of mail gewoon dan spreken we wat af!